Skip to main content

Hollókő, Úrnapja, élő falu

Két éve követem már Rimóc életét fotográfusként, így a környező falvakról is sokat hallottam ez idő alatt. Hollókő, Nagylóc, Rimóc, Varsány, Nógrádsipek mind viseletben mind szokásokban szorosan összetartozó palóc falvak. Hollókő mégis teljesen más sok szempontból, sőt az egész országban egyedülálló.

Itt én is csak egy turista vagyok, fényképezőgéppel a kezemben. A hollókői lakosok megszokták már a tömeget, amely időnként ellepi az utcákat. Engem valahogy ezek a tömegrendezvények kevésbé vonzanak, annál inkább elkezdett érdekelni hogy mi zajlik a színfalak mögött?

Jó alkalom volt erre Úrnapja, amikor a hollókőiek a közösség miatt öltöznek viseletbe. A körmenet során virágokkal díszített oltárokat járnak végig az ófaluban. Nincsenek tömegek, kattintgató turisták. Igyekeztem már a mise kezdete előtt egy órával érkezni, hogy a díszítéskor tudjak egy kicsit beszélgetni is. Hamar kiderült, hogy mi célból téblábolok az asszonyok között, sőt, valaki már hallott is erről a furcsa fotós lányról aki Rimócra jár.

Kíváncsi vagyok rá, hogy milyen Hollókő valójában. Élő falu? Visszatérek még.

Leave a Reply